Elzas 10 dagen | groepsreis fietsen

Het historische hart van Europa

In de geschiedenis van Europa wisselden gebieden wel vaker van land maar heftiger dan met de Franse Elzas, daar l’Alsace geheten, was het nooit en nergens. Oorspronkelijk Duits, wisselde de Elzas als een tennisbal met Frankrijk: in 1648, 1870, 1919 en tijdelijk in 1940-44. Met enige fantasie is de hoofdstad Strasbourg de meest Europese stad te noemen, met een ligging pal aan de Rijn, al eeuwenlang de belangrijkste levensader van ons werelddeel.

Het landschap van de Elzas is gevarieerd. Dicht bij de Rijn is dat vrij vlak met veel kleinere en grote kanalen, zoals het Canal du Rhône au Rhin, waarlangs geasfalteerde fietspaden lopen. Aan de voet van de Vogezen, waar kleine en vaak autovrije landweggetjes dwars door de wijnvelden lopen, is het iets heuvelachtiger. Bijna nergens in Frankrijk zijn er zoveel fietspaden als in deze streek, en ook daarom is de Elzas geknipt voor een fietsreis.

Alles, behalve de taal – want er wordt daar gewoon Frans gesproken -, is in de Elzas juist éven anders dan in de rest van Frankrijk. De stadjes en dorpen ogen verzorgd en gezellig met veel vakwerkhuizen omzoomd met een kleurrijke bloemenzee. Het gebied lijkt welvarend en de bewoners stralen iets van een “joie de vivre” (= levensgenot) uit. Ook goed eten en drinken horen daar nadrukkelijk bij.

De Elzas is niet geschikt voor geheelonthouders! In Strasbourg zetelt sinds de 17e eeuwe de Kronenbourg-brouwerij die regionaal, nationaal en internationaal in een behoorlijke vraag naar het gerstenat voorziet, en de Pinot Noir wijnen zijn ook niet te versmaden. Voeg daar aan toe de traditionele zuurkoolschotel of de de regionale Tarte flambé (Flammkuchen), een pizza-achtig ovengerecht met kaas, spek en uien, en u zult direct de lokale keuken appreciëren!

Het culturele hoogtepunt van de reis is natuurlijk Strasbourg, hoofdstad van de Elzas en ook één van Europa, overigens een zeer fietsvriendelijke stad. Bezienswaardig zijn er de kathedraal Notre-Dame, de lokale oude stadswijk Petite France en de vele musea die deze mooie stad verrijken.

De reis naar Strasbourg v.v. maakt u snel en comfortabel per ICE-trein.

Prijs vanaf: 550.00 (klik hier voor meer informatie)

Dit vind je misschien ook leuk...