Single Reis Matthiasweg Dasburg-Trier 5 dagen | singlereis wandelvakantie

Over de Matthiasweg door de Eifel

In Duitsland slingeren zich talloze wandelroutes dwars door het land of door delen ervan: van noord naar zuid en van west naar oost, of in allerlei tussenvormen daarvan. De routemarkeringen met bordjes en pijlen zijn er vaak bovengemiddeld goed zodat u uitsluitend van het landschap hoeft te genieten en niets anders!

De Eifel is, zoals bekend, een topstreek om te wandelen. Door de bonte afwisseling van loof- en dennenbos en de vele snelstromende beken en riviertjes, in een aardig heuvelachtig landschap met een hoogte variërend van zo’n 200 tot 600 meter.

Deze reis gaat nadrukkelijk door het uiterste westen van de Efel, in het grensgebied met het oosten van Luxemburg. De wandelvakantie doubleert daarom niet met de Eifelsteig, die een veel verdere slinger naar het oosten van de Eifelstreek maakt.

De Matthiaswegroute is ontwikkeld door de Eifelverein, een in 1888 (!) opgerichte vrijwilligersorganisatie waarvan de nijvere leden diverse “Fernwanderwege” (langeafstandswandelroutes) hebben samengesteld. Tot voor kort was de titel van deze route van Kornelimünster (gemeente Aachen) naar Trier gewoon “6” maar is die recent omgedoopt tot de Matthiasweg. De 232 kilometer lange wandeling, via de kloosterplaatsen Prüm (D.) en Echternach (Lux.) is gelardeerd met abdijen en kerken onderweg. Eindpunt van de wandelroute is de oudste stad van Duitsland: Trier, waar de Heilige Matthias (┼ ca. 74 n. Chr.) is begraven. Deze apostel is de enige van de groep van twaalf wiens graf zich benoorden de Alpen bevindt.

Matthias stierf in de 1e eeuw in Jeruzalem door steniging de marteldood. Zijn gebeente werd later in opdracht van de Romeinse keizer overgebracht naar Trier. Sinds de 12e eeuw worden de relikwieën in de kerk van de benedictijnse abdij Sankt Matthias vereerd. Matthias is de patroonheilige van vijf steden en zeven beroepsgroepen en wordt aangeroepen bij wel vijf ziektes en gebreken… De meest in het oog springende voorbeelden: Hannover, timmerlieden en blaren!

Het grensgebied van Luxemburg en Duitsland is een van de hoogste delen van de Eifel (tot ca. 600 meter), en ook een van de minst bevolkte. De ruige natuur is er prachtig in alle jaargetijden. Wandelingen gaan soms over plateaus en dan weer door rivier- en beekdalen, maar de steilheid is niet buitensporig . Het gebied is bosrijk en vrij verlaten. Wel is er meestal op de helft en aan het einde van elke wandeldag een dorpje met een horecagelegenheid om daar, afhankelijk van het seizoen, iets warms of kouds te kunnen drinken.

Deze wandetocht van Dasburg naar Trier is de laatste uit een serie van 3 secties, elk met een afstand van totaal tussen de 70 en de 80 kilometer.

Prijs vanaf: 430.00 (klik hier voor meer informatie)

Dit vind je misschien ook leuk...